Sinds eind 2005 ben ik in het gelukkige bezit van een klavecimbel dat door Matthijs Mijnders in 1997 is gebouwd. Het is een kopie van een instrument dat Joannes Daniel Dulcken in 1747 in Antwerpen bouwde en dat heden ten dage nog is te bewonderen in het Vleeshuis aldaar. De Mijnders-kopie ziet er als volgt uit:

Het eenmanualige instrument heeft drie registers: 2 maal 8 voet en 1 maal 4 voet.

Matthijs Mijnders bouwt sinds 1979 klavecimbels, spinetten en virginalen. Na een opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort koos hij voor de instrumentenbouw. Vanaf 2007 wordt het instrument onderhouden door Martin Butter (www.martinbutter.nl).

Joannes Daniel Dulcken werd in 1706 in Wingeshausen (Westfalen) geboren en vestigde zich in 1738 vanuit Maastricht in Antwerpen. Daar ontwikkelde hij zich tot de belangrijkste klavecimbelbouwer in Vlaanderen na de familie Ruckers-Couchet. De klaviatuur van zijn instrumenten omvat meestal een octaaf meer dan de 17de eeuwse Vlaamse klavecimbels. Over de klankkleur is eens opgemerkt dat het “combines the clarity of the best Italian harpsichords and the sustained tone of a Ruckers”. De instrumenten van Dulcken lenen zich niet alleen voor de vertolking van barokwerken maar zijn ook geschikt voor het spelen van de vroege klavierwerken van Haydn en Mozart. Ze bewegen zich op het breukvlak van de barok en de Weense klassieken.
Joannes Daniel Dulcken overleed in Antwerpen in 1757. Zijn zoon Johan Lodewijk en diens zoon Johan Lodewijk traden als verdienstelijke piano(forte)bouwers in zijn voetspoor.

De tekst die Mijnders op de binnenzijde van de klep van het instrument aanbracht (“musica laetitia comes et medicina dolorum”, ofwel: muziek is een vrolijke metgezel en een medicijn tegen smart) komt op verscheidene klavecimbels uit de 17de en 18de eeuw voor, onder meer op een instrument dat is uitgebeeld door Johannes Vermeer op zijn schilderij “de muziekles”, dat eigendom is van de Britse koninklijke familie en is opgehangen in Windsor Castle.

Op 27 januari 2006 verzorgde Pieter-Jan Belder (http://pieterjanbelder.nl) ten huize van de familie Leune-Wijnen te Capelle a.d. IJssel een huisconcert op dit instrument met werken van Sweelinck, (J.S.) Bach, Handel, Fiocco en (D.) Scarlatti.

Op 13 januari 2011 werd een huisconcert verzorgd door Rien Donkersloot (www.riendonkersloot.nl). Hij speelde werken van Sweelinck, Händel, J.Chr. Kellner (1736-1803), J. Speth (1664-ca. 1719) en W.A. Mozart.